Wie ben ik nu echt?

Gepubliceerd op 23 maart 2023 om 12:30

Identiteit. Een hot topic in onze huidige maatschappij. Nooit hebben mensen zich meer afgevraagd wie ze zijn en wat hun plekje in de wereld is. 

Ik ben één van die mensen. Mezelf beter leren kennen, mijn plek in de wereld vinden en durven opeisen.

Maar die zoektocht is niet de meest gemakkelijke, althans in mijn ervaring. Ik ben iemand die altijd veel waarde heeft gehecht aan de mening van anderen. Ooit zelfs zoveel, dat ik mezelf constant ging veranderen om er toch maar bij te horen. Kleding, make-up, haarstijlen, hobby’s, gedrag, taal, etc. Gelukkig is dat de laatste jaren veel beter geworden. 

Ik herinner me nog goed dat de eerste stappen in mijn zoektocht, het maken van persoonlijkheidstesten was. Je beantwoord een aantal stellingen en voilà, je weet wie je bent. Makkelijk toch? Nog eentje waar ik me sterk op ging baseren, was mijn sterrenbeeld. 

Ik geloof wel in sterrenbeelden en dat die een mooi beeld schetsen van wie je zoal bent. Ikzelf ben een schorpioen. Of dat dacht ik toch. Ik ben geboren op 22 november, een kanteldag tussen schorpioen en boogschutter. Volgens mijn ouders en sommige boekjes ben ik een schorpioen. Volgens andere boekjes een boogschutter. Maar hé, ik geloof liefst mijn ouders. 

De laatste tijd werd ik toch wel regelmatig geconfronteerd met het sterrenbeeld boogschutter dus besloot ik eens een geboortehoroscoop te laten uitrekenen. Dit kan je heel gemakkelijk online, het enige dat je nodig hebt is je geboortedatum, -uur en -plaats. Wat blijkt nu? Ik ben wel degelijk een boogschutter. 

Al 28 jaar denk ik een schorpioen te zijn en van de ene op de andere dag, ben ik iets helemaal anders. Je kan je misschien wel inbeelden dat ik eventjes van mijn melk was. Want wie ben ik echt? Was ik nu ineens een ander persoon omdat mijn sterrenbeeld dat zegt? 

Nu is het eigenblijk zo dat je niet maar één sterrenbeeld hebt. Een volledige geboortehoroscoop toont alle planeten en in welke sterrenbeelden ze op het moment van jouw geboorte stonden. Maar aangezien alles rond de zon draait, nemen ze die planeet als ‘hoofdsterrenbeeld’. 

Zo is het ook met onze identiteit. Je bent niet maar één iemand.

Deze week had ik twee dagen coachopleiding en het thema was ‘identiteit’. Het ging er onder andere over persoonlijkheidstesten en hoe deze wel waardevol kunnen zijn. Een quote van Benjamin Ball:

‘De kaart is niet het gebied maar je kan er wel de weg mee vinden.’

 

Schoon hè? Persoonlijkheidstesten en sterrenbeelden geven je een idee van wie je zou kunnen zijn maar ze zijn niet de totaliteit van wie je bent. 

Net zoals je eigenlijk meerdere sterrenbeelden in je horoscoop hebt, heb je ook meerdere aspecten in je identiteit. Je bent dus niet het ene of het andere. Je bent jij. Een beetje van dit, een beetje van dat. 

Een heerlijke cocktail die je zelf kan samenstellen, EN AANPASSEN, met bestaande ingrediënten. Want onze identiteit is niet fix. Ik leerde in de opleiding dat we wel een diepe kern in ons hebben. Dat wat jou echt jou maakt. Maar daarrond zijn er nog zoveel andere aspecten die constant in verandering kunnen zijn en/of verder ontwikkelt kunnen worden. 

Dus ja, als je op zoek bent naar jezelf, doe dan eens een persoonlijkheidstestje of laat je geboortehoroscoop eens berekenen maar vergeet niet dat dit maar een fractie is van wie jij in totaliteit bent. Identiteit is veel breder en dieper dan een test of horoscoop. Ik vind het iets wonderbaarlijks.

Jij en ik zijn iets wonderbaarlijks. 

Veel liefs, 

Kali 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.