Goede voornemens

Gepubliceerd op 9 februari 2023 om 12:30

'Ik heb zelf ook jarenlang goede voornemens opgesteld voor mezelf. En elk jaar opnieuw, kwam er bijna niets van in huis.'

Aaah, januari. De maand van de goede voornemens. Ik ga meer dit, ik ga minder dat. Ondertussen zijn we al februari en ik vraag me af hoe het zit met al die goede voornemens. 

 

Ik heb zelf ook jarenlang goede voornemens opgesteld voor mezelf. En elk jaar opnieuw, kwam er bijna niets van in huis. Dit jaar wou ik het anders doen en eerst eens goed nadenken over wat goede voornemens eigenlijk zijn, voor wie ze zijn en waarom we ze opstellen. 

 

Hier zijn mijn bevindingen: 

  • Goede voornemens hebben voor mij geen nut als ze niet gelinkt zijn aan een groter/hoger doel. 
  • Goede voornemens gaan voor mij over dingen die ik nu kan en wil doen. 
  • Goede voornemens kunnen en mogen veranderen doorheen de tijd. 

 

Dus, laat me eerste en vooral beginnen met het hoger doel dat ik voor mezelf heb opgesteld. Hier staat voor mij persoonlijk geen termijn op want het is iets waar ik doorheen mijn leven naar wil blijven streven. Hier komt die dan: 

 

Ik wil een luxueus leven leiden. 

 

Niet luxueus in de zin van een grote villa, een dikke auto en designermerken. Nee, luxe zit voor mij in het kunnen uitoefen van mijn passie, het hebben van duurzame vriendschappen, tijd kunnen doorbrengen met vrienden en familie, je rekeningen netjes kunnen betalen zonder te moeten tellen, een plekje hebben dat je thuis kan noemen, … Dit is de levensstijl die ik voor mezelf wil ontwikkelen. 

 

Uiteraard gaat dat niet van vandaag op morgen. Er gaat een heel proces aan vooraf. En om dat toekomstideaal te kunnen creëren, moet ik in het heden leren leven. Welke zaadjes kan ik vandaag, dit jaar, planten om dichter bij mijn doel te geraken? Dit is het moment van de goede voornemens:

 

In 2023:

  • Neem ik afscheid van vriendschappen die veel meer energie vragen dan dat ze geven.  
  • Zal ik springen en starten als zelfstandige zodat ik actief aan mijn passies kan werken. 
  • Ga ik de connectie tussen mijn lichaam en geest versterken. 
  • Houd ik mijn groter doel en goede voornemens voor ogen en schaaf ik bij waar nodig. 

 

En die laatste vind ik best wel een belangrijke. Ik zie vaak gebeuren dat mensen hun goede voornemens niet volhouden. Eén iets gaat verkeerd en ze geven meteen helemaal op. It’s me, ik ben één van die mensen. Maar wat zou er gebeuren als we niet meteen opgaven? Wat als we onze goede voornemens eens even onder de loep zouden nemen? Waarom heb ik dat voornemen gekozen? In hoeverre is deze nog in lijn met mijn groter doel? Als ik mijn voornemen zou veranderen, hoe ziet het er dan uit en wat is het effect ervan? 

 

Het is oké om van gedachten te veranderen, hè. Wij veranderen als mens ook continue, dus waarom zouden onze doelen, voornemens, plannen, etc dan voor altijd hetzelfde moeten blijven? 

 

Ik ben het voorbeeld van iemand die al veel van gedachten is veranderd. Ik ben wel vijf keer van studierichting veranderd, twee keer willen verhuizen, drie keer andere visitekaartjes gemaakt, noem maar op. Sommigen omschrijven het als ‘niets volhouden’. Oké, ik begrijp wel van waar die redenering komt. Maar ik ben het er niet helemaal mee eens. Want met die uitspraak, kan je insinueren dat er nog niets bereikt is. Ik heb wel al twee bachelordiploma’s behaald, heb al twee therapietrajecten tot het einde doorlopen, heb mijn antibiotica-doosje volledig uitgenomen (ik ben toch niet de enige die dit een echte uitdaging vindt, hè?). 

 

Je ziet, er zijn dingen die ik wel heb volgehouden. En waarom? Omdat die juist zaten en omdat ik ze deed VOOR MIJ. En als iets niet goed voelt of niet werkt, zoek ik iets dat wel goed voelt of zoek ik een manier om het wel te doen werken. Mijn innerlijke kind is trots. Kinderen doen dat namelijk ook, kiezen voor wat ze leuk vinden en wat hen vreugde brengt. Ze spelen met iets want het lijkt hen op dat moment interessant en leuk. Als de interesse en bevrediging afneemt, zoeken ze iets anders. Waarom mogen volwassenen dat dan niet? Dus, ik blijf veranderen tot als het goed voelt en werkt voor mij. 

 

Jij kan en mag dat ook. Als het niet meer werkt, als het niet meer goed voelt, als het niet meer voor jou is, schaaf bij, neem afscheid, begin opnieuw. Jij kiest. 

 

Liefs, 

Kali

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.