Wandelen, wat heb je eraan?

Gepubliceerd op 8 september 2023 om 08:30

Enkele weken geleden kreeg ik een DM van een volger die vroeg of ik dan altijd alleen ging wandelen want dat zij dat nog wat creepy vindt om te doen.

Het inspireerde me om een blog te schrijven over alle voorzorgsmaatregelen die ik neem als vrouw wanneer ik er alleen op uittrek. Maar tijdens het schrijven van die blog, merkte ik dat ik nog zoveel andere dingen wou vertellen over wandelen. Ik wist dus al snel dat het een meerdelige reeks zou worden. Oepsie en yay tegelijk!

Dus welkom bij deze blogpost waarin ik je meer wil vertellen over alle voordelen van wandelen, waarom ik het zo leuk vind en er helemaal niet mee inzit om er alleen op uit te trekken.

Wandelen is voor mij meer dan 10.000 stappen

Wie mij volgt op sociale media, weet dat ik een fervente wandelaar ben en er bijna wekelijks op uittrek om nieuwe routes te verkennen. Wandelen heeft me zowel op fysiek als mentaal gebied al enorm veel voordelen opgebracht.

Hoewel ik vroeger vaak ging wandelen met een bepaald doel voor ogen, zoals minstens zoveel stappen zetten of zeker zoveel kilometer afleggen of een bepaalde snelheid aanhouden, is die mindset nu compleet veranderd.  

Nu ga ik wandelen omdat ik het leuk vind, omdat ik ervan geniet en omdat het me zoveel oplevert, los van bepaalde doelen.

Mijn voordelen van wandelen

Velen onder jullie zullen hier of daar wel eens gelezen hebben over alle voordelen van wandelen op onze fysieke en mentale gezondheid. Als je er geen idee van zou hebben, een snelle zoekopdracht via Google zal je al snel meer dan 4 miljoen zoekresultaten opleveren. Ik pak het liever iets persoonlijker aan, je bent hier tenslotte op een persoonlijke blog beland.

Ik deel graag met jullie enkele voordelen die ik zelf ervaar wanneer ik regelmatig op wandeling ga.

Mentale en fysieke rust

Wie mijn blog eerder al heeft gelezen, weet dat ik in het verleden nogal wat moeilijkheden heb gehad met mijn mentale gezondheid. En als ik heel eerlijk ben, is het soms nog wel eens uitdagend. Een wandeling zorgt er dan voor dat ik mijn hoofd en lichaam heel snel en efficiënt weer rustig krijg.

Wanneer ik stress ervaar, gaat mijn lichaam hier als eerste onder lijden. Door die wervelwind aan gedachten, wordt mijn lichaam onrustig. Ik voel het vanbinnen en vanbuiten kriebelen en niet op een positieve manier. Die onrust zorgt er dan weer voor dat mijn hoofd verder tiltslaat. Met als gevolg dat ik niet altijd even rationeel meer kan nadenken.

Door te wandelen, geef ik mijn lichaam even rust door het af te leiden. Het kan even doen wat het hoort te doen: mij in leven houden, stappen, mij rechtop houden. Hierdoor elimineer ik mijn lichamelijke stressreactie zodat deze niet verder inspeelt op mijn gedachten.  Overtollige (negatieve) energie wordt naar buiten geleid in plaats van naar mijn hoofd.

Iets meer Noordwaarts, in mijn hoofd, keert de rust ook snel weer terug doordat negatieve gedachten niet verder versterkt worden door die eerder vernoemde stressvolle negatieve energie. Hierdoor kan ik terug rationeel nadenken en vind ik sneller oplossingen of antwoorden op vragen of problemen waar ik mee zit.

Meestal kan ik halverwege mijn wandeling al terug een gezonde verbinding maken tussen mijn hoofd en lichaam.

Soepeler en sterker lichaam

Door te wandelen spreek ik enorm veel spiergroepen aan in mijn lichaam. Ga ik er een afgetraind lichaam of sixpack op nahouden? Nee, ik denk het niet. Maar daar doe ik het ook niet voor. Ik vind het geweldig om te voelen hoe mijn lichaam steeds moeitelozer de langere wandelingen aankan. Hoeveel meer uithoudingsvermogen ik krijg elke keer ik naar buiten ga. Of hoe snel mijn lichaam zich begint te herstellen na een lange wandeling of zelfs verwonding of ziekte!

En nog even on the side, ook in mijn spijsvertering merk ik een enorme verandering. Ik voel me veel minder opgeblazen en ben veel toleranter geworden tegenover vettige maaltijden! Top toch?

Meer energie

Het klinkt misschien gek maar na een stevige wandeling barst ik altijd van de energie. Zelfs al voel ik me fysiek uitgeput, dan nog stroomt de energie door mijn hele zijn. Nu ik het hier zo probeer neer te schrijven merk ik dat het moeilijk is om dat specifieke gevoel te verwoorden. En ik beeld het me niet in, een vriendin die regelmatig mee op wandeling gaat, weet exact wat ik bedoel. Ik kan je dus alleen maar aanraden om zelf eens op wandeling te gaan zodat je dat heerlijke gevoel ook kan ervaren.

Betere nachtrust

Vlot inslapen en doorslapen tot de wekker afgaat, onmogeljik! Nee hoor. Iedere keer dat ik gaan wandelen ben, slaap ik als een roos. En neem dat maar aan van iemand die regelamtig een slaappilletje neemt omdat ze moeite heeft met slapen. Doordat mijn lichaam gewerkt heeft, komt het ’s avonds sneller tot rust. En doordat ik mijn hoofd heb kunnen leegmaken, of ten minste heb kunnen geruststellen, heeft deze ook geen reden meer tot malen.

Er zijn ongetwijfeld nog voordelen die ik hier nu vergeet op te sommen maar ik denk dat dit zeker wel de meest waardevolle zijn. En dat ze jou misschien ook wel kunnen overtuigen om (meer) te gaan wandelen?

Hier is wat jullie ervan denken:

"Het maakt mijn hoofd leeg en ik beweeg zonder al te zware belasting zoals bij lopen."

- R.

 

"Voor de hond, de reuma en de plaats in het hoofd. Ideetjes, plannen en podcasts luisteren."

- L.

 

"De geur van de natuur maakt mij gelukkig. De beweging maakt me rustig en voelt nuttig."

- S.

 

"Ik kom tot rust, kan even alles een plaatsje geven."

- K. 

 

"Natuur, beestjes vinden en fotografie van de natuur en beestjes :) en het is rustgevend."

- R. 

Alleen of samen? 

Ik doe het beiden. De ene keer ga ik met een vriendin wandelen en de keer erop ben ik alleen weg. Toen ik pas begon te wandelen, was ik eigenlijk altijd alleen op pad. Het is niet altijd makkelijk om iemand te vinden die op hetzelfde moment beschikbaar is om te gaan wandelen. Ik heb er dus nooit echt problemen mee gehad om op solo tripjes te gaan maar ik kan me wel voorstellen dat dat niet voor iedereen geldt.

Persoonlijk ben ik wel een fan van alleen gaan wandelen, net omdat ik dan veel meer resultaat behaal met die mentale rust. Wanneer je in groep op pad bent, wordt er veel gebabbeld en misschien heb je daar net geen zin in. Het hangt een beetje af van waarom je wil gaan wandelen. Wil je even tijd om te ontladen en je hoofd wat leeg te maken of wil je eerder iets leuk met een vriend(in) gaan doen?

In ieder geval, of je er nu alleen of in groep aan begint, wandelen is altijd een plezier!

Okay, you got me. Ik wil ook gaan wandelen!

Heb ik jou een beetje warm kunnen maken om ook (meer) te gaan wandelen? Nice! Maar weet je niet helemaal hoe je eraan moet beginnen? Geen zorgen, I’ve got you!

Kleine stapjes

Als je pas begint met wandelen of je wilt het na lange tijd terug opnemen, begin dan klein. Doe eens een toertje in het dorp of de stad waar je woont. Geraak eraan gewend om terug naar buiten te gaan, enkel en alleen om te gaan wandelen. Als dat nog wat moeilijk is, maak het jezelf dan nog wat makkelijker en parkeer gewoon je wagen eens wat verder of ga eens te voet naar de winkel.

Eens je de smaak wat te pakken krijgt, kan je langere wandelingen proberen en verschillende terreinen uittesten. Sommige mensen wandelen graag in een bos, anderen liever in de bergen en nog anderen het liefst in steden.

Stap per stap kom je te weten wat voor soort wandelaar jij bent.

Be prepared

Voor kleine wandelingen hoef je niet veel voorbereidingen te treffen. Zorg gewoon dat je altijd je telefoon en identiteitskaart bijhebt in geval je deze nodig hebt.

Hoewel, ik heb een vriendin die er soms zonder iets op uittrekt. Misschien kan ik dit met haar binnenkort eens verder uitpluizen. Stay tuned?

Wanneer je klaar bent om langere of uitdagendere wandelingen te doen is het geen slecht idee om enkele extra items te voorzien: een gemakkelijke rugzak, degelijke schoenen, regenjas, water, een snackje, etc.

Het begint erop te lijken alsof ik aan de voorbereiding nog een blog apart zou kunnen schrijven. Wat een heerlijk topic is dit seg!

Have fun!

And last but no least, have fun! Gaan wandelen draait om het ontdekken van nieuwe plaatsen en dingen. Het draait om in beweging zijn zonder bepaalde doelen te moeten behalen. Het gaat erom dat je iets doet dat je leuk vindt, gewoon omdat het leuk is!

 

Liefs en veel plezier, 

Kali